Menu

Enorme datacentre skaber diskussioner

marts 10, 2017 - Hosting
Enorme datacentre skaber diskussioner

Hvis du skulle være i tvivl om, hvad der forbinder Apple, Viborg, Facebook og Odense, så er svaret datacentre. Hver især har de to virksomhedsgiganter fundet plads i en af byerne til et enormt datacenter – først var det Apple i Viborg, nu er det Facebook i Odense. Her fra disse datacentre skal der således administreres de ufatteligt store mængder data, som IT-giganterne ligger inde med.

Mens de i Viborg, nærmere betegnet Foulum, er ved at bygge det enorme datacenter, så er det i Odense stadigvæk kun på tegnebrættet. Dog er der udsigt til at datacentret skal fylde godt 500.000 kvadratmeter i Tietgenbyen, Odense – det er hvad der svarer til godt 8 fodboldbaner. Grundet har kostet 68 millioner, og det er således hegnet ind nu.

Danmarks grønne strøm er attraktivt

Det er ikke tilfældigt, at valget er faldet på vores lille land. De enorme virksomheder har behov for en meget stor mængde strøm, for at kunne holde centrene kørende, og derfor er vores relativt grønne strøm i Danmark yderst attraktiv.

Ved at udnytte den strøm, vi har i Danmark, så vil både Apple og Facebook holde deres Co2-aftryk nede. Og hvis man stiller spørgsmålet om, hvorvidt et datacenter med grøn strøm hos hver virksomhed virkelig er nok til at ændre noget i det store billede, så er svaret ja. Faktisk, så regnes det med at det samlede elforbrug i Danmark vil stige med hele 10%, blot på grund af etableringen af de to datacentre.

Bliver Danmark grønne omstilling udfordret?

Netop fordi de to datacentre kræver enormt meget strøm, så bliver der i virkeligheden sat spørgsmålstegn ved, om Apple og Facebook udnyttelse af vores grønne strøm, kan hæmme vores egen grønne udvikling.

Således lyder der bekymringer fra organisationer i Danmark omkring netop strømforbruget. Hidtil har vi ikke et strømnet, som er 100% dækket af vedvarende energi, og derfor vil en relativt hurtig øgning af strømforbruget betyde øget forbrug af fossile brændstoffer. Det betyder, at vi bliver nødt til fortsat at udvikle vores grønne strømproduktion, hvis det skal holde takt med forbruget.

Vurderinger lyder, at der på grund af datacentrene skal investeres yderlige i grøn energi, hvis målet med at vores energiforbrug skal 50% dækkes af vedvarende energi i 2030.

Ministeren maner til ro

Mens udregninger og vurderinger fra diverse interesseorganisationer, så bliver der fra politikernes side beroliget. Netop især fordi det er Apple og Facebook, som har vist sig at være yderst samarbejdsvillige og ganske grebet af grøn og vedvarende energikilder, så kan vi godt forholde os rolige.

Desuden er vi som land meget langt fremme, når det kommer til udbygning af vores grønne energisektor. Netop fordi ændrer hverken datacentret i Viborg eller Odense på, at vi står klar og vel rustet til deres ankomst.

Især ved datacentret i Viborg har der desuden været snak om, hvorvidt den overskydende varme fra datacentret vil kunne udnyttes i form af varme til kommunens beboere. Størrelse af Apples kommende datacenter giver netop enormt meget overskydende varme, og at de er klar til at engagere sig og involvere sig aktivt, er naturligvis et godt tegn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *