Menu

Server – egen eller udbyder? Fordele og ulemper

marts 17, 2017 - Hosting
Server – egen eller udbyder? Fordele og ulemper

For den nystartede iværksætter giver ovenstående spørgsmål måske sig selv; her er svaret som den absolutte hovedregel, at det bedst kan betale sig at alliere sig med en serverudbyder, så man ikke investerer i udstyr og hardware, som man egentlig ikke har brug for. Omvendt kan der dog være sundt fornuft i at insource en større virksomheds hosting. I denne artikel gennemgår vi fordele og ulemper ved at administrere sin egen serverløsning samt brug af en serverudbyder.

Herre i eget hus, men dyrt og krævende

Større virksomheder, som i høj grad er afhængige af at være til stede på internettet, vil ofte på et tidspunkt gøre sig overvejelser om, hvorvidt der er økonomi og fornuft i selv at varetage virksomhedens serverdrift. Dette kan bunde i et ønske om at øge kontrollen med din server eller som et sikkerhedstiltag, der har til hensigt at forhindre uvedkommende i at få adgang til vigtig data. For nogle virksomheder med helt særlige behov vil der endvidere kunne være en økonomiske gulerod ved at ”gøre det selv”. Den helt store fordel ved at investere i egne servere er da også den større kontrol, man uden tvivl får ved at varetage serverdriften internt. Man er ikke afhængig af tredjemand og dennes medarbejdere, og det er alt andet lige nemmere at føre tilsyn med driften.

Omvendt er der også betydelige omkostninger forbundet med at varetage egen serverdrift – særligt server pro. For det første er man ofte nødsaget til at investere i såvel soft- som hardware, der godt kan løbe op. Det er ligeledes ikke utænkeligt, at du skal kigge dig om efter en ny medarbejder, der kan løfte opgaven – alternativt skal du betale kursusudgifter og lignende. Det er således ikke just nogen billig fornøjelse at vælge, men vægter du sikkerhed og kontrol højest, kan du med fordel overveje at varetage og vedligeholde din egen server. Er du nysgerrig efter priserne på serverudstyr, finder du eksempelvis serverracks hos Dell.

Fleksibelt og skalérbart, hvis du vælger den rette løsning

Selvom ovenstående lyder fornuftigt, og du måske er parat til at oppebære de ekstra udgifter, du har i forbindelse med varetagelsen af din egen server, viser al erfaring, at det i langt de fleste tilfælde bedst kan betale sig at købe sig til en løsning ”ude i byen”. Indledningsvist slipper du for den kapitalbinding, der nævnes ovenfor, men ydermere får du også kompetent vejledning og support, hvilket kan være en rigtig stor fordel, hvis du ikke er bekendt med begreber såsom clustering, varnish eller loadbalancer. Endvidere er du naturligvis fri for at skulle stå for selve driften af serveren, sikkerhed, backup, vedligeholdelse osv., hvilket sparer dig både tid og penge. Den eneste egentlige ulempe ved en ekstern løsning er som nævnt, at du mister en smule kontrol, hvilket kan være ekstremt vigtigt for specifikke virksomheder eller brancher.

Du kan se priser og læse mere hos eksempelvis danske DanDomain, der tilbyder både fysiske og virtuelle servere til ganske fornuftige priser og med dansk support syv dage i ugen hele året.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *